Många kommuner har valt att förlänga besöksförbuden på kommunens äldreboenden. De flesta besöksförbud gäller just nu fram till den 2 februari. Men tänk på att ett besöksförbud är inte detsamma som ett utegångsförbud. Att ta med sin närstående på promenad är naturligtvis tillåtet. 

Syftet är naturligtivs att skydda de allra sköraste i vårt samhälle, men tydligt är att besöksförbuden slår extremt hårt mot äldre som bor på särskilda boenden samt deras anhöriga.

Något som både Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten kommunicerade redan i våras var att ett besöksförbud inte är ett utegångsförbud. Anhöriga har därför rätt att få ta med sin närstående på till exempel en promenad för att kunna umgås en stund.

Bor du på annan ort än din närstående eller av annan anledning inte har möjlighet att följa med på promenad så kontakta oss så hjälper vi till. En seniorvän från oss kan komma på regelbundna dagar och tider och ta med din närstående på en uppfriskande promenad. När många aktiviteter på de särskilda boendena är inställda så kan en promenad vara det som behövs för att bryta av en annars lång dag. 


Ledsagning rullstol