Skip to main content

Berättelser om hur Seniorglädje ger stöd i omsorg av äldre

Många av oss känner sig klämda mellan önskan att hjälpa sin åldrande förälder och sitt vanliga liv som fortsätter att rulla på i högt tempo. Det kan skapa både inre och yttre stress. Det är därför Seniorglädje finns, som ett komplement till anhörigas och samhällets omsorg. Här kan du ta del av berättelser från några av dem som valt att anlita oss. 

Anhöriga berättar

Läs om erfarenheter av anhöriga till äldre som har anlitat Seniorglädje. 

Taina, dotter till Eina

Vad var det som fick er att anlita Seniorglädje?

Mina föräldrar skulle flytta hem till Sverige från USA och jag var orolig hur jag skulle hinna hjälpa dem med deras behov och samtidigt jobba heltid. Min pappa har alzheimer och min mamma har svårt att gå så de behöver t ex hjälp med att handla mat.  

Mamma behöver även sällskap och någon att prata med då pappa inte har kunnat prata på flera år. Då de är nyinflyttade till Sverige, känner få människor och dessutom bara kan finska kan de inte ta sig ut på egen hand. När jag hörde talas om Seniorglädje visste att jag direkt att det var lösningen till att frigöra min tid och att även mamma fick en vän att prata med.

På vilket sätt har vår tjänst hjälpt dina föräldrar?

Jag är otroligt tacksam för Seniorglädje som hittade en person som inte bara kunde finska, men som även har bil och körkort. Mina föräldrar är jätteförtjusta i seniorvännen som kommer några gånger i veckan. De åker ut och handlar mat tillsammans, går till vårdcentralen, eller Ikea och seniorvännnen sitter sedan och och fikar med dem efteråt. Seniorvännen lånar även ut sina finska böcker till min mamma så att mamma har något att göra på dagarna.

Hur märker du på dina föräldrar att seniorvännen har varit och besökt dem?

Det är så roligt att se hur mamma pratar redan flera dagar innan seniorvännen kommer om vad hon vill hitta på. På morgonen innan hon kommer gör båda mina föräldrar sig fina (vilket de annars inte gör) för de vet att de kommer att gå ut. På kvällen får jag höra allt de har gjort under dagen och allt vad seniorvännen har berättat för dem. Speciellt för mamma är det numera livsviktigt att seniorvännen kommer för de har blivit goda vänner. Mamma är väldigt tacksam att vi har henne och att hon ger henne den sociala gemenskapen hon behöver.

”Jag är otroligt tacksam för Seniorglädje som hittade en person som inte bara kunde finska, men som även har bil och körkort. Mina föräldrar är jätteförtjusta i seniorvännen som kommer några gånger i veckan.”

Anna, dotter till Edith

Vad var det som fick er att anlita Seniorglädje?

När vi började att anlita seniorglädje bodde min mamma ensam i sin lägenhet som ligger i en Stockholmsförort. Alla hennes praktiska behov togs om hand på ett fantastiskt sätt genom hemtjänst och sjukvård och vi anhöriga gjorde vårt bästa för att komma på regelbundna besök. Trots det var det smärtsamt tydligt min att mamma kände sig väldigt ensam och isolerad. När jag fick höra talas om Seniorglädje kändes det som om deras koncept var precis det som min mamma behövde och vi beslöt oss för att prova deras tjänster. 

På vilket sätt har vår tjänst hjälpt din mamma och dig som anhörig?

Det jag uppskattar så mycket med Seniorglädje är att det finns en omsorg i att para ihop människor som kan ha utbyte av varandra. Det är alltså inte bara ”någon” som kommer på besök. När Seniorglädje hade en dam i åtanke för mamma så ordnades ett möte hemma hos mamma för att se om min mamma skulle kunna trivas med den här personen. Tjänsten fungerar så bra därför att min mamma och hennes underbara seniorvän har en hel del gemensamma intressen och verkligen tycker att det är roligt att ses. 

För oss anhöriga så hjälper tjänsten på flera sätt. Först och främst genom att mammas sociala behov möts, men också genom att seniorvännen återkopplar till oss efter sina besök. Det känns helt enkelt tryggt att en person till regelbundet träffar mamma och ser hur hon har det. Det är härligt att se att mamma är så uppmuntrad och glad när hon har träffat sin seniorvän.

”Tjänsten fungerar så bra för att min mamma och hennes underbara seniorvän har en hel del gemensamma intressen och verkligen tycker att det är roligt att ses.”