Maria och Mitte sprider glädje på Sofiagården
Efter att ha gått i pension tidigare än det var tänkt på grund av sjukdom tänkte 74-åriga Maria Wagiella att yrkeslivet var slut. Och 71-åriga Marie-Louise “Mitte” Voltaire kände sig klar med sin arbetsplats efter att ha fortsatt efter pensionsåldern. Men idag arbetar de tillsammans som seniorvänner på äldreboendet Sofiagården.
– Mitte är jättesnäll, hon har inte bråkat med mig alls! utbrister 96-åriga Dagny Sjöstrand med glimten i ögat över ett glas vatten i det soliga fikarummet på äldreboendet Sofiagården i Stockholm.
Dagny är en av de boende på äldreboendet och Mitte heter egentligen Marie-Louise Voltaire. Sedan ett och ett halvt år tillbaka besöker Mitte äldreboendet Sofiagården i Stockholm en gång i veckan tillsammans med Maria Wagiella. Båda är seniorvänner från Seniorglädje och har som uppdrag att göra livet roligare och mer meningsfullt för de boende på Sofiagården. Det rör sig om alltifrån promenader till Vita bergsparkens koloniträdgårdar i närheten, att sitta tillsammans och prata till att hålla i en konstgrupp.
– Jag brukar skämtsamt säga att jag arbetar som glädjeflicka, skrattar Maria. Men för att vara allvarlig – vårt jobb består i att sprida glädje och skapa en fin social samvaro. Många äldre här känner sig ibland ensamma, och då kan ett samtal eller bara närvaron av någon som lyssnar göra stor skillnad.
Både Maria och Mitte är själva pensionärer, men har valt att arbeta vidare som seniorvänner. Och det har de inte ångrat.
– Jag älskar det! Här på Sofiagården är det en sådan positiv atmosfär bland både personal och de boende. Och jag som aldrig har arbetat med äldre ser det som en utmaning, och det gillar jag. Att bli seniorvän är bland det bästa jag har gjort, säger Mitte.
Mitte har en bakgrund inom socialtjänsten där hon arbetat med behandling och Maria har arbetat över 40 år på SAS och Linjeflyg som markvärdinna. För Marias del trodde hon att det inte skulle bli något mer arbete efter att ha behövt lämna jobbet innan pensionsåldern på grund av sjukdom.
– Men efter att inte har arbetat på närmare 10 år var det en väninna som drog med mig på en informationsträff med Seniorglädje, och jag blev fast direkt. Man känner sig så tillfredsställd när man går ifrån sitt jobb här på Sofiagården för att man känner att man gjort lite skillnad, säger Maria.
Den sociala omsorgen Seniorglädje utför på Sofiagården och många andra äldreboenden är inte bara en bonus – den är livsviktig. Enligt forskning kan social isolering och ofrivillig ensamhet ha negativa effekter på äldre människors hälsa och välmående. Och det är dessvärre ett utbrett problem bland äldre i Sverige idag. En undersökning från Socialstyrelsen visar att 56 procent av de äldre med hemtjänst besväras av ensamhet och hela 70 procent av de som bor på äldreboende.
– Vi kompletterar personalen och kan lägga all vår tid på social samvaro. Personalen här är fantastisk, men de har många uppgifter att hantera. Vi kan sätta oss ner och ge fullt fokus på en person eller en grupp, vilket ibland är precis vad de behöver, säger Maria.
Mitte instämmer och betonar hur viktigt det är att ge tid till de äldre men också anpassa sig:
– Man får känna in lite och lyssna in vad de behöver. Ibland vill de vila, ibland sitta ner en stund och ibland delta i en gruppaktivitet. Både jag och Maria har ju haft yrken där vi arbetat med människor, så vi är vana att vara lite som kameleonter.
Seniorbesöken på Sofiagården är en del av en satsning från Stockholms stad på ökad social samvaro och att skapa en meningsfull vardag för boende på kommunens äldreboenden samt minska den ofrivilliga ensamheten bland äldre. Idag är drygt 100 seniorvänner från Seniorglädje ute och besöker cirka 80 äldreboenden i kommunen.