”Seniorglädje förgyller vår tillvaro”
“Det är perfekt att seniorerna kommer, det livar upp. De umgås med oss, vi pratar och när vi äter kan man få sällskap. Och så får jag snygga naglar!” skrattar Carina, samtidigt som hon väljer nagellack till dagens manikyr. Carina är en av de runt 150 boende på Fruängsgårdens vård- och omsorgsboende, som varje vecka får besök av Seniorglädje.
Sedan drygt ett år tillbaka besöker seniorvännerna Gunilla Lindley, Inger Spångberg och Mia Fruängsgården varje vecka. De är själva pensionärer, eller seniordamer som några av de äldre kallar dem, men är anlitade för att göra livet roligare och mer meningsfullt för de boende. De arrangerar alltifrån manikyr, sittgymnastik och bokklubb till samtal över en kopp kaffe på innergården och sällskapar vid måltider.
– Seniordamerna förgyller vår tillvaro och ger oss glädje, tycker Karin som även hon bor på Fruängsgården.
Just idag är det manikyr och bokklubb. Nagellacket packas upp och samtal om boken hörs i rummet. Samtidigt serverar Fruängsgårdens aktivitetsansvarig Tanja Kinnari kaffe och rulltårta.
– Det är ren glädje varje dag när våra seniorer kommer och besöker våra äldre. Jag märker att våra äldre längtar tills att de ska komma, säger hon.
Tanja Kinnari har arbetat 32 år inom vården, och för henne är det ett nytt sätt att arbeta på.
– Jag brinner för social samvaro och för att det ska kännas familjärt, för jag tror att den sociala samvaron är viktigare för de äldres mående än mycket annat. Och Seniorglädje har lyckats komma in i vår verksamhet helt naturligt. Sen är de väldigt trevliga nya arbetskamrater också, säger hon.
Gunilla Lindley, Inger Spångberg och Mia har alla tre velat arbeta vidare efter pensionen, och då valt att jobba som seniorvän hos Seniorglädje.
– Jag kommer inte själv från vården, utan har arbetat som projektledare. Men jag är uppväxt i ett generationsboende och tycker om samtal med äldre. Nu finns inte mina äldre släktingar kvar, så mina möten med de boende på Fruängsgården är viktiga för mig, berättar Mia.
Tanja Kinnari ser stora fördelar att det är seniorer som besöker dem från Seniorglädje.
– Seniorerna har arbetat länge, många är akademiker. De kanske inte har någon erfarenhet av vården, men det berikar vår verksamhet. Tack vare att de har levt ett helt liv har de lätt för att inleda ett samtal med de äldre, säger hon.
Seniorbesöken på Fruängsgården är en del av en satsning från Stockholms stad på ökad social samvaro och att skapa en meningsfull vardag för boende på kommunens äldreboenden. Idag är 100 seniorer från Seniorglädje ute och besöker 70 äldreboenden i kommunen.
– I min värld vill jag ha mycket mer seniorbesök, för det ger resultat. Det ger gladare boende, det främjar hälsa och vi får fler händer, säger Tanja Kinnari.