Skip to main content

“Vi pratar om livet”

Sonja Wallin och seniorvän Jaana Heino på Attendo Lignagatan

“Senior-flickorna är snälla, roliga, glada och har tålamod med oss. Man kan ju bli lite knepig när man blir äldre. Vi tycker så mycket om er!” utbrister 85-åriga Sonja Wallin över en fika med seniorvännen Jaana Heino på äldreboendet Attendo Lignagatan i Stockholm. 

Den inbitna Södermalmsbon Sonja Wallin flyttade till äldreboendet Attendo Lignagatan för något år sedan. I samma veva började Jaana Heino, Christina Danielsson och Susanne Mattisson från Seniorglädje besöka boendet varje vecka. 

– Det är så bra här på Lignagatan. Chefen och personalen är så bra. Sedan har vi våra seniortjejer som kommer. Man kan inte önska sig bättre, säger Sonja Wallin.

Sonja Wallin och seniorvännen Jaana Heino på Attendo Lignagatan
Sonja Wallin och seniorvännen Jaana Heino på Attendo Lignagatan.

Seniorglädje är på plats för att göra vardagen roligare och mer meningsfull för de boende. Seniorvännerna följer med på promenader och andra aktiviteter, lyssnar på musik med de boende eller bara samtalar. 

– Vi pratar om livet. Det känns kravlöst, är jag för trött tar vi det lugnt. Det är så viktigt med de här besöken – att det kommer någon utifrån. Man får kontakt med omvärlden och känner sig mindre isolerad, säger Sonja Wallin. 

Trubaduren Torbjörn Petersson på Attendo Lignagatan.
Trubadur Torbjörn Petersson.

Just idag börjar eftermiddagen med en konsert på innergården med trubaduren Torbjörn Petersson. Alla boende lyssnar till hitlåtar från 1960-, 70- och 80-talet. Sonja Wallin är musikälskare och har varit med och startat kören på boendet. 

– Jaana och de andra flickorna har följt med på kören och sjungit med oss. Man blir piggare av att sjunga!

Sharam Roshan, verksamhetschef för Attendo Lignagatan
Sharam Roshan, verksamhetschef för Attendo Lignagatan.

I publiken finns även Sharam Roshan, verksamhetschef för Attendo Lignagatan. 

–Alla behöver mänsklig kontakt oavsett ålder. Vissa av våra boende vill inte delta i en aktivitet som den här, och då kan seniorerna samtala med dem på deras rum istället. Och jag ser en stor fördel med att det är just seniorer som kommer. De har levt i samma tidsepok och har samma referensramar som våra äldre, så de har lätt att hitta samtalsämnen, säger Sharam Roshan. 

När musikstunden på innergården är slut är det promenad upp till avdelningen och dags för fika på balkongen. Jaana Heino hjälper de äldre in och hämtar kaffe. För henne är det helt nytt att arbeta inom äldreomsorgen. Efter ett långt yrkesliv inom reklam- och mediebranschen pensionerade hon sig strax före 65.

– Efter pensionen ville jag göra något som betyder något. Jag hade själv hjälpt min mamma när hon blev sjuk, och ville arbeta med äldre. Så jag är tacksam att jag kan arbeta här trots att jag inte har en vårdutbildning. Man kan väl säga att jag försöker vårda de äldres själar lite. 

– Ja, du arbetar ju som medmänniska, säger Sonja Wallin.   

Sonja Wallin
Sonja Wallin på avelningen. 

Seniorbesöken på Attendo Lignagatan är en del av en satsning från Stockholms stad på ökad social samvaro och att skapa en meningsfull vardag för boende på kommunens äldreboenden samt minska den ofrivilliga ensamheten bland äldre. Idag är 100 seniorer från Seniorglädje ute och besöker 70 äldreboenden i kommunen.