Skip to main content

En glädjefylld måltid

Att det är viktigt med bra mat för äldre, är en självklarhet. Men i takt med att vardagen blir mer ensam kan också måltiderna komma i kläm. Det är vanligt att aptiten minskar med åldern och det blir sällan enklare att tillaga måltiderna hemma i köket, desto äldre man blir. Bra mat för äldre handlar inte bara om näringsinnehåll, utan minst lika mycket om det som inte ligger på tallriken – sällskapet och omtanken.

Vikten av bra mat för äldre

Mat kan vara ett jobbigt ämne, inte minst när det handlar om vad bra mat för äldre faktiskt innebär. Därför vill vi fokusera på att göra stunden runt matbordet rofylld och glädjefylld. En näringsrik kost och ett socialt stöd under måltiden tillsammans en seniorvän, är många gånger det som krävs för att matglädjen ska komma tillbaka.

När du bestämt dig för att få hjälp med maten för din äldre närstående, kommer vår seniorvän hem och hjälper till med precis det som önskas. Medan din närstående funderar på vilken gryta som ska lagas ikväll, är vår seniorvän på väg till affären för att handla ingredienser. För att tillsammans med din äldre närstående, eller på egen hand, laga näringsrik och innehållsrik mat.Vi är med både före och under och efter måltiden. Seniorvännen sitter med under hela måltiden. Med sällskap under måltiden brukar dessutom aptiten öka. Efter måltiden ordnar vi eventuella matlådor av det som blir över och diskar och städar undan så att köket är lika fint som vi när vi kom.

Näringsrik kost främjar hälsa och välbefinnande

Hur är det egentligen med bra mat för äldre rent innehållsmässigt?Behöver äldre äta annorlunda i jämförelse med yngre? Ja, mer näringsrik och kaloririk mat kan behövas för äldre. När vi blir äldre är vissa näringsämnen svårare att ta upp för kroppen. Samtidigt är dessa näringsämnen viktiga för hälsan och behöver tillföras via kosten. Aptiten också kan minska med åldern, vilket kan leda till att den som är äldre drabbas av näringsbrist. Det enklaste sättet att lösa detta problem är näringsdrycker för äldre, men vi är nog alla överens om att ingenting slår en riktig näringsrik måltid i gott sällskap.Så innan du går och köper de där näringsdryckerna till din närstående, kan det vara värt att se över själva känslan som kommer med måltiderna. Hur upplever din närstående en måltid, egentligen? Om matlagningen och stunden kring matbordet blir mindre ensam, förändras någonting då?Enligt vår erfarenhet är det så!